Naked Society

Uddrag:

Her ender det genbrugstøj, du ikke vil have

Byen Panipat nord for Delhi i Indien har verdens største industri for forarbejdning af genbrugstøj. 40.000 mennesker arbejder med at forvandle kasseret tøj til kradsuld, som kan bruges til at væve billige nødhjælpstæpper.

Tøjet kommer fra alle verdenshjørner og leveres i store sammenpressede baller.
Det er tøj, der er indsamlet til genbrug, men sorteret fra undervejs, fordi det ikke har nogen salgsværdi.

Især for de velgørende organisationer må det være udfordringen at slå bro over den økonomiske og sociale afgrund, der skiller vestlige modeforbrugere og de mennesker, som arbejder med deres bortkastede affald
Lucy Norris, antropolog, University College London
Nu skal det flænses og hakkes i småstykker og laves til kradsuld, som man kan spinde garn af til at væve billige tæpper.

Velkommen til Panipat, en by i det nordlige Indien, hvor den dårligste andel af Vestens genbrugstøj havner.
Byen er verdens største centrum for genanvendelse af tekstiler og et vigtigt hjørne i en global industri, der omsætter for næsten 3 milliarder dollars om året.

Kun 10-20 procent af det tøj, der afleveres i genbrugscontainere og -butikker, er godt nok til at sælge videre med det samme.
En stor del af resten går til eksport: Østeuropæiske lande aftager de bedste mærkevarer og køber både vinter- og sommertøj. I Afrika kan man primært sælge smart og moderigtigt sommertøj i god stand. Pakistan aftager de billigste kvaliteter.

Men der er stadig 15-20 procent tilbage, som ingen vil købe. Meget af det havner her i Panipat.

Læs hele artiklen her

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop